Virtuele gewastour cichorei onderzoek 2020
1 september 2020Omdat het dit jaar niet mogelijk was om veldbijeenkomsten bij de proeven te organiseren geeft Jan Kees Boonman cichoreispecialist bij het IRS in een video op CichoreiNet een overzicht van de lopende onderzoeken dit teeltjaar. De virtuele gewastour leidt u als teler langs de cichoreiproeven in 2020. Het betreft een wiedegproef, vervolgens de bodemherbicidenproeven en onderzoek naar geprimed zaaizaad. Ook komen de zaaiafstandenproef en de rassenproeven aanbod. Resultaten en conclusies zullen de komende winter met de telers gedeeld worden. Klik hier om in te loggen op CichoreiNet.
Voor een gezonde toekomst en verdere groei van de markt voor inuline uit cichorei is het gewenst het rendement uit de teelt van cichorei te laten toenemen. Dit kan niet zonder de inzet en expertise van de cichoreiteler. De cichoreiteelt is de basis van de inulineproductie. Door het optimaliseren van teeltkeuzes is nog veel winst te behalen. Sensus wil naar een gemiddeld opbrengstniveau van 10 ton inuline of meer per hectare cichorei. In het kader van duurzaamheid streven we ernaar om met zo weinig mogelijk input een zo hoog mogelijke output te behalen in termen van kwaliteit en hoeveelheid product per hectare. Dit sluit naadloos aan bij het streven naar een rendabele teelt en rendement voor de industriële verwerking.
Door intensief samen te werken met de zaaizaadleveranciers verwacht Sensus een jaarlijkse rendementsverbetering van 1% door betere rassen. Door nieuwe teeltontwikkelingen te ontwikkelen en te introduceren, verwacht Sensus eveneens een verbetering van het cichoreiteeltrendement van 1% per jaar. Met de inzet van een cichoreispecialist op het IRS voor onderzoeken en ontwikkeling in de cichoreiteelt investeert Sensus om de ambitie waar te maken. Al deze gezamenlijke inspanningen moeten gaan zorgen voor een opbrengst van 10 ton inuline per hectare, met voor de teler een toenemend rendement van de cichoreiteelt en voor meer inuline voor de groeiende afzetmarkt!