ICM en IPM maatregelen toegevoegd aan Cichopedia!

31 maart 2025

 

Wat is ICM?

Vanuit de maatschappij en ook vanuit de afnemers wordt steeds meer gevraagd naar een duurzaam, geïntegreerd gewasbeheer. Dit wordt ICM genoemd, wat een Engelse afkorting is van Integrated Crop Management. Hierbij wordt op bedrijfsniveau gewerkt aan het produceren van voldoende, betaalbaar en veilig voedsel met zo min mogelijk impact op het milieu en klimaat. ICM komt voort uit IPM, geïntegreerde gewasbescherming, maar is veel breder. IPM, de Engelse afkorting van Integrated Pest Management, is vooral gericht op de beheersing van een ziekte, plaag of onkruid binnen één gewas in één jaar. Terwijl bij ICM naar het grotere geheel gekeken wordt en zich richt op een gezond gewas. Hierbij ligt de aandacht op vruchtwisselingsniveau, over meerdere jaren, voor meerdere ziekten, plagen en onkruiden. Alle IPM-maatregelen zijn een onderdeel van het bredere ICM.

Door alle beschikbare kennis over de verschillende aspecten van de teelt te combineren tot een samenhangende aanpak, kunnen positieve effecten bereikt worden op onder andere de bodemkwaliteit en weerstand tegen ziekten en plagen. Hierdoor zijn er minder chemische middelen nodig om de opbrengst en oogstkwaliteit te waarborgen.

(Bron: Wikipedia, KNPV)

Waarom ICM?

De Europese Commissie zet via de ‘boer tot bord’-strategie nadrukkelijk in op een reductie van de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen. De doelstelling is een reductie van het middelengebruik met 50%. Voor een land als Nederland met intensieve teelten, komt het reductiepercentage nog hoger uit. De strategie wordt verder uitgewerkt in de verordening voor het duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Het idee is dat telers minder gebruik hoeven te maken van gewasbeschermingsmiddelen, als ze inzetten op ICM.
Omdat de verordening geen meerderheid behaalde in het Europees Parlement, is er nog geen duidelijkheid over de uitwerking van de ‘boer tot bord’-strategie om een reductie van de inzet van gewasbeschermingsmiddelen te bereiken. Dit zal moeten worden opgepakt door de Europese Commissie.

De Nederlandse overheid heeft een toekomstvisie gewasbescherming opgesteld: In 2030 moet de land- en tuinbouw in Nederland uit een duurzame productie met weerbare planten en teeltsystemen bestaan, waardoor ziekten en plagen veel minder kansen krijgen en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zo veel mogelijk kan worden voorkomen. Daar waar gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt, is dit conform de principes van geïntegreerde gewasbescherming, nagenoeg zonder emissies naar het milieu en nagenoeg zonder residuen. Hiermee wordt tegelijkertijd een blijvend economisch perspectief voor de land- en tuinbouw gerealiseerd. Ook neemt de biodiversiteit toe.

Tegelijkertijd neemt het aantal chemische middelen voor gewasbescherming in de EU sterk af door de aangescherpte eisen waaraan actieve stoffen moeten voldoen. Dit betekent dat een bredere aanpak van ziekten en plagen noodzakelijk wordt, conform de ICM-aanpak.

ICM-maatregelen

In cichopedia zijn maatregelen te vinden die passen in een IPM- of een ICM-strategie om de cichorei gezond te houden. Ze zijn gemarkeerd met een IPM- of ICM-logo. 

In de Kennisbank van Groeikracht Cosun is informatie over specifieke maatregelen in aardappelen, bieten en cichorei te vinden.

Meer informatie over ICM is te vinden op Wikipedia: Integrale gewasproductie - Wikipedia en in een themanummer van ‘Gewasbescherming’, het blad van de Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging: Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging › Integrated Crop Management - een systeemaanpak (knpv.org). 

Contact:

Annet Doornenbal

IRS

doornenbal@irs.nl

06-43420731

 

 

Andere nieuwsberichten

Nieuws
2 april 2025

Muizenschade in cichorei voorkomen

Nieuws
18 maart 2025

Gewasbeschermingsmiddelenkast opruimen

Nieuws
10 maart 2025

Een goede start van het seizoen: Alles wat je moet weten over de bewaring en het zaaien van Cichorei