Stuifdek in cichorei

24 maart 2022

Dankzij het mooie voorjaarsweer droogt de grond goed op en wordt er volop landwerk uitgevoerd. Het drogende weer heeft ook een keerzijde. Op stuifgevoelige gronden kan de droge toplaag makkelijk verstuiven. Door de langzame kieming en geringe zaaidiepte van cichorei is het gewas kwetsbaar bij stuifschade door blootliggend zaad of beschadigde (kiem)plantjes.

Stuifdek gerst

Voor of tijdens het zaaien kan gerst worden ingezaaid als bescherming tegen stuiven. Het wortelstelsel houdt de toplaag vast en voorkomt het wegwaaien van gronddeeltjes. De ontwikkeling van gerst kost echter tijd, waardoor het de eerste weken na zaai geen bescherming biedt. Met de huidige weersomstandigheden en de langzame beginontwikkeling van cichorei kan de ontwikkeling te laat zijn voor een tijdige bescherming.  

Ook een grofliggend zaaibed of het ondiep inwerken van gewasresten biedt bescherming tegen verstuiven van grond.

Directe bescherming

De stuifgevoelige toplaag van de grond kan worden vastgehouden door zogenaamde bodemstabiliserende middelen toe te dienen. Voorbeelden hiervan zijn Nodust®Agri en papiercellulose zoals Stesam. Deze producten kunnen kort na zaai worden toegepast. Op veenkoloniale gronden in het Noordoosten is het gebruik van rundveedrijfmest toegestaan als maatregel tegen stuiven tussen 1 maart en 31 mei. Tien tot vijftien ton rundveedrijfmest per hectare, kort na zaai toegepast, kan de grond tegen stuiven beschermen. Houd hierbij rekening met de gebruiksnormen en het gewasstadium: de cichorei mag nog niet boven staan. In de praktijk wordt ook compost, al dan niet met een lager droge stofgehalte, of digestaat gestrooid als stuifdek. Ook hierbij is het verstandig om het stuifdek al aan te brengen voor het gewas bovenstaat.

Opkomst monitoren

Wanneer er toch cichoreizaad bloot komt te liggen of net ontwikkelde (kiem)plantjes beschadigd raken, is het zaak om goed en herhaaldelijk te monitoren. Dit kunt u doen door, verspreid over het perceel, telstroken van 10 meter uit te zetten en het aantal (kiemende) zaden en/of levensvatbare planten te tellen. Vermenigvuldig het aantal aanwezige planten per 10 meter met 2000 om het plantaantal per hectare te berekenen. Regelmatig tellen geeft een goed beeld van de opkomst. Een levensvatbaar gewas heeft een groeipunt dat nog groen en intact is.

Meer informatie over maatregelen om stuifschade te voorkomen, vindt u in paragraaf 2.4 van Cichopedia op Cichoreinet.

Contact: André van Valen

Foto1. Als het groeipunt, in het hart van het plantje, nog intact en groen is, kan dit cichoreiplantje nog uitgroeien tot een oogstbare plant.

 

 

Andere nieuwsberichten

Nieuws
11 november 2024

Succesvol cichorei bewaren: het juiste oogstmoment

Nieuws
11 november 2024

De sleutel tot een hoge inuline-opbrengst: perceelskeuze

Nieuws
4 november 2024

Een optimale najaarsgrondbewerking vormt de basis voor een goede veldopkomst in 2025