Onkruidbestrijding bij droge omstandigheden

12 mei 2022

Met de huidige droge weersomstandigheden is de effectiviteit van herbiciden een stuk lager dan verwacht mag worden. Dit geldt zowel voor contact- als bodemherbiciden. Als het droge weer voort blijft duren is de kans groot dat ook mechanische onkruidbestrijding nodig zal zijn voor een afdoende bestrijding van het onkruid.

Bespuitingen in SU-tolerante rassen
In sulfonyl-urea tolerante rassen is het ondanks de droogte wel aan te raden om bespuitingen met contactherbiciden uit te blijven voeren. Het is daarbij belangrijk om de bespuitingen met Safari en/of Titus op een moment uit te voeren dat er enigszins dauwvocht aanwezig is. Dit is vaak in de vroege ochtenduren het geval (tot circa 7.00 uur). De effectiviteit van deze bespuitingen zal zeker niet zo hoog zijn vergeleken met een vochtig voorjaar zoals in 2021, maar het zorgt wel voor verzwakking van de aanwezige onkruiden. Indien later mechanische onkruidbestrijding wordt ingezet, laten deze verzwakte onkruiden zich gemakkelijker bestrijden.

Bespuitingen in standaard rassen
In standaard rassen, waar qua contactherbiciden enkel lage doseringen Safari mogelijk zijn, is het de twijfelachtig of deze bespuitingen op dit moment de moeite lonen. Het advies is om deze bespuitingen enkel door te zetten bij hoge druk van kamille, klein kruiskruid of zwarte nachtschade. Een kort interval (max. 7 dagen) is hierbij aan te raden en een dosering van 10 gram Safari per hectare is het maximum per bespuiting.

Bij zowel Safari als Titus is het nu aan te raden de dosering uitvloeier te verhogen naar de bovenkant van de etiketdosering.

Let op met bodemherbiciden bij droogliggende zaden
Het toevoegen van bodemherbiciden heeft op dit moment weinig meerwaarde. Indien er nog zaden droog in de grond liggen mag er beslist nog geen AZ 500, Frontier Optima en/of Dual Gold 960 EC gespoten worden. Dit zal er namelijk voor zorgen dat – indien er neerslag komt – de droogliggende zaden niet meer zullen boven komen. Kerb Flo is daarentegen wel veilig, maar voegt bij deze droge omstandigheden weinig toe. Doordat op veel percelen Bonalan al werd toegepast voor de neerslag van begin april, of deze anders kort nadien in de vochtige grond werd ingewerkt, is de werking van dit herbicide over het algemeen wel voldoende.

Indien grassen of een stuifdek bestreden moet worden zijn de omstandigheden nu ook verre van ideaal. Bij voorkeur worden deze bespuiting met een specifiek grassenherbicide (m.n. Centurion Plus of Fusilade Max) uitgesteld tot de omstandigheden vochtiger zijn.

Mechanische onkruidbestrijding
In tegenstelling tot chemische onkruidbestrijding zijn de huidige weersomstandigheden voor mechanische onkruidbestrijding wel gunstig. Echter op veel percelen is het groeistadium van het gewas nog niet ver genoeg gevorderd om te kunnen starten met schoffelen of eggen. Schoffelen is mogelijk zodra het jonge cichoreigewas niet teveel wordt ondergedekt met grond. Vooral als gezaaid is met kluitenruimers is dit risico aanwezig. Indien de plantjes wel worden ondergedekt met grond, is de kans aanwezig dat deze hier niet meer onder vandaan kunnen groeien. Voor vingerwieders is het over het algemeen nu nog te vroeg. Eggen is met lage rijsnelheid en veerspanning mogelijk vanaf het tweebladstadium. Indien er nog zaden droog liggen is eggen uitgesloten, aangezien deze zaden anders verplaatst of boven gewerkt worden.   

Contact:
Jan-Kees Boonman (IRS)
boonman@irs.nl
06-15102439

Foto 1. Hoge druk van melganzenvoet in cichorei. Dit onkruid is met het huidige droge weer lastig te bestrijden met herbiciden.

 

Foto 2. Wiedeggen in een jong cichoreigewas bij droge omstandigheden.

 

Andere nieuwsberichten

Nieuws
11 november 2024

Succesvol cichorei bewaren: het juiste oogstmoment

Nieuws
11 november 2024

De sleutel tot een hoge inuline-opbrengst: perceelskeuze

Nieuws
4 november 2024

Een optimale najaarsgrondbewerking vormt de basis voor een goede veldopkomst in 2025