Gunstige weersomstandigheden voorspelt voor inzet van mechanische onkruidbestrijding
28 mei 2021Gunstige weersomstandigheden voorspelt voor inzet van mechanische onkruidbestrijding
Vanaf volgende week wordt droger en warmer weer voorspeld. Dit komt van pas om vanaf dan met mechanische onkruidbestrijding aan de gang te gaan. Het warmere weer zal bovendien zorgen voor een groeispurt, waardoor het gewas op veel percelen ver genoeg ontwikkeld zal zijn om veilig deze technieken in te zetten.
In dit bericht een aantal tips en aandachtspunten bij mechanische onkruidbestrijding die de komende tijd kan worden ingezet:
Schoffelen tussen de rijen
Belangrijk is dat een zo groot mogelijke oppervlakte wordt bewerkt, zonder dat het gewas in de rij wordt beschadigd. Uiteraard is een nauwkeurige besturing hierbij essentieel. Daarnaast is het belangrijk er alert op te zijn dat jonge cichoreiplantjes niet worden ondergedekt met grond. Indien dit gebeurt is het zaak de rijsnelheid te verlagen, de werkdiepte aan te passen of de stand van de gewasbeschermers bij te stellen. Scherpe schoffelmessen zorgen voor een volledige afsnijding van het onkruid, waardoor het meeslepen van onkruidresten wordt tegengegaan.
Vingerwieders
Als de cichorei door de penwortel goed genoeg ‘vast’ staat, kunnen vingerwieders aan de schoffelmachine worden toegevoegd. Hiermee kan nog korter op de gewasrij worden gewerkt en kunnen zelfs kleine onkruiden in de rij worden bestreden. Op dit moment zijn de meeste percelen cichorei echter nog niet ver genoeg ontwikkeld om met vingerwieders aan de gang te gaan.
Eggen
Vanaf het vierbladstadium is de cichorei redelijk goed bestand tegen een bewerking met een wiedeg. Let vooral op of alle cichoreiplanten ver genoeg ontwikkeld zijn, anders bestaat het risico dat (te) veel kleine cichoreiplanten worden uitgereden. Het gewas bepaald hoe intensief geëgd kan worden. Controleer regelmatig of de cichoreiplantjes nog vast staan. De intensiteit wordt bepaald door de rijsnelheid en de stand van de tanden (stekend of slepend). Daarnaast kan bij de nieuwe generatie eggen (zoals van het merk Treffler) de veerspanning op de tanden hydraulisch vanuit de cabine worden ingesteld. Hierdoor kunnen dit soort eggen nog verfijnder worden afgesteld, waardoor in een vroeger gewasstadium kan worden gestart.
Thermisch branden
Op dit moment zijn de ervaringen met thermisch branden in cichorei nog beperkt, waardoor het momenteel nog als noodoplossing moet worden gezien. Wel is bekend dat als cichorei eenmaal ver genoeg ontwikkeld is, het verder kan groeien na volledig afgebrand te zijn geweest. Dit komt omdat het groeipunt van cichorei verzonken in de plant ligt en daardoor beschermd is. Enkele onkruidsoorten (zoals meldensoorten) waarbij het groeipunt hoog in de plant ligt zijn juist vrij gevoelig voor branden. De intensiteit van branden is afhankelijk van de gewas- en weersomstandigheden. Deze neemt toe bij een droog gewas, droge grond en zonnig windstil weer. Indien u thermisch branden in wilt zetten, is het advies om vooraf op kleine schaal te testen of het gewas inderdaad opnieuw uitloopt. Circa 12 uur na branden zou vanuit het hartje van de plant al hergroei te zien moeten zijn.
Aanvullen bodemherbiciden
Kort na schoffelen of eggen is het aan te raden een bodemherbicide toe te passen, zodat kieming van nieuwe onkruiden wordt tegengegaan. AZ 500 kan worden aangevuld tot 0,2 liter per hectare, Frontier Optima tot 0,9 liter per hectare en Dual Gold tot maximaal 1,3 liter per hectare. Per bespuiting lagere dosering gebruiken, zie hiervoor het onkruidbestrijdingsadvies. Deze middelen bij voorkeur solo spuiten en Dual Gold niet op zandgronden.
Uitgebreidere informatie over mechanische onkruidbestrijding in cichorei is te vinden in hoofdstuk 5.3 van Cichopedia of de handleiding mechanische onkruidbestrijding cichorei.
Contact:
Jan-Kees Boonman
boonman@irs.nl
06-15102439