Gewassluitingsdatum cichorei bepalen
6 juli 2022In deze tijd van het jaar geven het plantaantal en de gewassluiting een indicatie van de wortelopbrengst. Hoe eerder in het seizoen het gewas gesloten is, hoe beter. Een gesloten gewas zorgt voor minder kiemende onkruiden en een maximale opname van instraling om inuline te produceren.
Volg de stappen om de gewassluitingsdatum van jouw cichorei te bepalen:
- Meet op 5 tot 10 plaatsen in het perceel 10 meter uit met een meetlint en plaats piketten. Ga hierbij kruislings door het perceel en kies hierbij geen locaties op kopakkers, perceelranden en in spuitsporen. Bij een zeer egaal perceel, waar bij de planten even groot zijn en er niet meer dan 15% afwijking in plantaantal is, zijn 5 beoordelingen voldoende.
- Bepaal de gewassluiting rechtopstaand, niet tegen de zon in en bij weinig wind.
- Bepaal van 5 naast elkaar gelegen rijen de uitgemeten plaatsen in het perceel op welke afstand er geen grond meer tussen de rijen zichtbaar is en noteer deze waarden.
Wanneer de gemiddelde afstand waarop geen grond meer zichtbaar is minder is dan 10 meter, is er sprake van een gesloten gewas.
Door vooraf in Dacom CloudFarm je percelen te bekijken krijg je inzicht in het groeiverloop van jouw cichorei. Op deze beelden is eenvoudig te zien of het gewas over het gehele perceel egaal gegroeid is of niet. Pas hier eventueel ook je tellingen in het veld aan, om een betrouwbaar beeld te krijgen van de gewassluiting. Bepaal wanneer je in het veld staat ook meteen het plantaantal. Dit doe je door over 20 meter lengte het aantal planten te tellen van 2 rijen tussen de spuitpiketten. Vermenigvuldig dit met 1000 om het plantaantal per hectare te bepalen.
Heb je nog vragen over de bepaling van de sluitingsdatum van jouw gewas neem dan contact op met jouw agent. De gewassluitingsdatum, het plantaantal zijn belangrijke kengetallen om in te vullen in Dacom. Zorg dat je jouw teeltregistratie tijdig bijwerkt. Door middel van teeltregistratie en analyse van de gerealiseerde opbrengsten krijg je meer inzicht in factoren die van invloed zijn geweest op de inulineopbrengst per ha.
Een NDVI beeld in Cloudfarm dat de gewasgroei van een perceel weergeeft. De rode plekken geven aan waar er minder (grote) planten staan dan op de groen/gele plekken